Primary Color

Secoundary Color

Layout Mode

Body Background style

Select Background Color

Select Background Image


GÜDÜL


GEZİLECEK YERLER

Mnizos Antik Kenti
Mnizos Antik Kenti

Ankara ili Güdül ilçesi Çağa mahallesi sınırları içerisinde yer alan tarihi Roma Hamamı ve çevresindeki kalıntıların tespiti Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları tarafından 1984 yılında yapılmıştır. Ankara Kültür Varlıklarını Koruma bölge Kurulu tarafından 1993 yılında sit alanı olarak ilan edilen alanda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarafından 2003 yılında ilk kazı çalışmaları başlatılmıştır. Bu kazı çalışmasında hamam olduğu düşünülen yapının küçük bir bölümü açığa çıkartılmıştır. Yapılan bu çalışmaların sonucunda halk arasında ‘’ÇOBAN HAMAMI’’ denilen şifalı suyun çıktığı doğal jeolojik oluşum ile İlhan Çayı’nın arasında kalan bölgede Hellenistik ve Roma dönemlerine ait yerleşim izleri tespit edilmiştir.

2003 yılında başlatılan kazı çalışmaları ile küçük bir bölümü açığa çıkan hamam yapısının 2012 yılında tekrar başlatılan çalışmalarla Frigidarium bölümü, havuzuyla birlikte açığa çıkartılmıştır. Bu gelişme ile Çoban Hamamı’ndan çıkan şifalı suyun alanda yer alan kanallar vasıtasıyla hamam yapısına ulaştırıldığı anlaşılmıştır. Alanda yürütülecek kapsamlı çalışmalar sonucunda Roma Dönemi’nde alandaki doğal kaynak suyu kullanan yerleşim birimleri tamamen açığa çıkarılacaktır.

Güdül Evleri
Güdül Evleri
Güdül merkezde 2 mahalle Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 27.06.1996 gün ve 4705 sayılı kararı ile kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Bu karar ile birlikte 32’si kentsel sit alanı içinde olmak üzere 45 adet taşınmaz tescil edilmiştir. Günümüzde tescilli yapı sayısı 58’e çıkarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır.
 
Güdül’ün geleneksel kent yerleşimi Aşağı Mahalle, Emirler Mahallesi, Yukarı Mahalle ve Yeni Mahalle olarak adlandırılmış dört mahalleden oluşmaktadır. Kentsel Sit Alanı, Aşağı Mahalle ve Yukarı Mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır. Güdül kentsel sit alanındaki ve çevresindeki tescilli tarihi yapıların yaşı 100 yıl civarındadır.
 

İnönü Mağaraları
İnönü Mağaraları

İnönü Mağaraları Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı kenarında, İnönü Mevkiinde bulunmaktadır. Jeolojisi nedeniyle Nevşehir’de bulunan Ürgüp-Göreme mağaralarıyla benzerlik gösteren  ve insan eliyle oyularak yapılan İnönü mağaralarının Bizans döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Ayrıca bazı tarihi kaynaklarda bu mağaralar Eti döneminde de kullanıldığı belirtilmektedir.

İnönü Mağaraları olarak da bilinen Kirmir Çayı Kenarı Mağaralarının içerisinde yer aldığı alanda endemik türler ve IUCN kategorilerine göre (CR, EN, VU) kritik türler mevcuttur. Bölge; biyolojik çeşitlilik özellikleri başta olmak üzere jeolojik ve peyzaj değeri açısından da oldukça önemlidir. Alan içerisinde farklı görünümlerde jeolojik oluşumlar ve arkeolojik buluntular mevcuttur. Kirmir Çayı’nın volkanik-volkanik lastik kayaçları dairesel olarak aşındırmasıyla oluşmuş, dik ve yüksek yamaçlarıyla dikkat çeken doğal estetiğe ve jeomorfolojik açıdan sık rastlanılmayacak bir görüntüye sahip olan bölgenin doğal yapısının korunması oldukça önemlidir. Bölgede Arkeolojik Dönemlere ait Mağaralar ve Peribacasına benzer oluşumlar bulunmaktadır. Alanın doğal, kültürel ve görsel peyzaj kalitesi çok yüksek olarak belirlenmiştir.

 

Bölgenin sunduğu ekosistem hizmetleri ve barındırdığı tür ve habitatlar göz önüne alındığında; Bakanlığımızca yapılan ekolojik temelli bilimsel çalışmalar ışığında koruma potansiyeli ve bölgenin hassasiyeti de dikkate alınarak  3.82 Ha lık alan Bakanlığımızın teklifi üzerine, 20.04.2020 tarihli ve 2457 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilerek koruma alınmıştır

Kirmir Çayı
Kirmir Çayı
Ilıman iklimi, gölü ve doğasıyla kış aylarında ziyaretçilere keyifli anlar yaşatan Kirmir Çayı, yaz aylarında da piknikçilerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden biridir.

        Güdül, Kızılcahamam, Beypazarı ve Çayırhan hattında akan Kirmir Çayının oluşturduğu deltada, angut, sakarca kazı, küçük kuğu, sessiz kuğu, elmabaş, patka, tepeli, dikkuyruk, ak balıkçıl, gribalıkçıl ve gece balıkçıl gibi kuş çeşitlerini görebilirsiniz.
Sorgun Göleti
Sorgun Göleti

Sorgun Göleti Tabiat Parkı, Ankara’da Güdül ilçesine bağlı Sorgun Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Sorgun Göleti Tabiat Parkı’nın Ankara kent merkezine uzaklığı 105 kilometredir. Ankara’dan 1 saat 30 dakika sürecek bir yolculuk ile Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na ulaşım mümkündür. Güdül ilçesinin Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na mesafesi ise; 25,6 kilometredir. Sorgun Kasabası ile Sorgun Göleti Tabiat Parkı mesafesi ise; 4,8 kilometredir.

Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na ulaşım sağlamak için kendi araçlarınızı kullanmanız gerekmektedir. Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na ulaşım sağlamak için tercih edebileceğiniz herhangi bir toplu taşıma aracı yoktur. Bu yüzden kendi araçlarınızın olması gerekmektedir. Güdül ilçesine EGO seferleri başlayacağı belirtildi ancak net bir bilgi henüz paylaşılmadı.

Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na Ankara’dan iki farklı yol üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. İlk yol; Ankara – Ayaş yolu üzerinden Güdül ilçesine ve buradan da sırasıyla; Kamanlar – Yeşilöz – Sorgun rotası takip edilerek Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na ulaşım sağlamaktadır.

İkinci yol ise; Ankara – İstanbul otoyolu üzerinden 60. kilometreye gelindiğinde Güdül yoluna devam edilerek, Çeltikçi mevkii üzerinden Kurumcu – Güyük – Kınık rotası takip edilerek Sorgun Kasabası’na varmak ve oradan da Sorgun Göleti Tabiat Parkı’na gitmek olacaktır.